söndag 24 maj 2009

Låååång helg!

Jättelång helg och jättemycket intryck! I torsdags kom Nils farfar upp från Skåne och skulle hjälpa oss med vår lilla trädgårdsplätt - tackar! - mycket trevligt och Nils blev glad att se honom, det var ju länge sen! Även Henriks ena lillebror, som bor i Sthlm, och hans tjej kom hit framåt kvällen och vi grillade och hade trevligt. Nils var pigg och glad men somnade gott i ungefär lagom tid...
I fredags bar det iväg ut till Norrtäljetrakten för släktträff med Henriks morfars syster m familj. Jag har aldrig träffat dem och Henrik senast för 30 år sedan... så det var lite nervöst! Men oj vad trevligt! Systern och hennes man har två döttrar som har 3 resp 2 döttrar var i åldrar från 4 till 16 år. BARA tjejer alltså. Och Henrik och dom är 3 bröder och så Nils :) Så det kan bli va! Lilleman gjorde förstås succé som alltid och charmade alla. Småtjejerna kunde inte hålla sig nära nog. Och som han njuter! Vilken liten rackare... Kul kul! Kvällen bjöd på en låååång men underbar middag med god mat och massa sång och prat. Alla barnen skötte sig suveränt och Nils satt i sin stol och pratade och sjöng med han också. Gulle! Han somnade inte förrän halv elva nångång och jag gick och la mig vid tolv. Halvkul när lillskrutt sedan tyckte att det var mogon halv sju... Det tyckte i n t e jag men vad gör man...
De andra stannade en dag till men vi skulle vidare till min stora lillkusin som fyllde 16 i lördags. Efter en sen lunch i Norrtälje blev vi lite sena till Spånga och sedan blev vi kvar för det var så trevligt!!! Bara vi kvar och massa kvalitetstid med fina moster, P och kusinerna! Tack ska ni har - bästa ni! Det blev dock i senaste laget för herr Nils då igen men han somnade fint på vägen hem i bilen och sov till 10 över 7 med kort avbrott halv fem för lite amning som vanligt...
Och jag måste säga att han är helt fantastisk att ha med sig! Socialare litet barn får man nog leta efter! Kul kul! Men det är klart - han är ju världens bästa!

Idag har han varit en solstråle som vanligt uppe hos min mamma o co på grillning. Fast lite ur form efter ett tag - det började nog kännas att det varit lite mycket de senaste dagarna. Han hade även lite svårare att komma till ro för att sova än vanligt. Men nu sover han som en liten gllegris och jag är också trött och ska göra det samma!
Imorgon kommer bilder, sitter vid fel dator nu och orkar inte föra över dubbelt...

Äntligen!

Nu börjar den första lilla tanden kika fram!!! Igårkväll när han drack ur ett glas klinkade det till.. Det känns - nåt litet vasst därnere - och syns om man tittar noga i rätt vinkel! Hurra!
Eftersom både jag och Henrik saknar några tandanlag var så är detta viktigt! Iofs gäller det väl de permanenta tänderna mest men ändå!

Det var allt för nu! Helguppdatering förhoppningsvis ikväll och så har jag visst en utmaning att klura på...

Kram så länge!

tisdag 19 maj 2009

Stor och busig bebis!

Han är ju faktiskt bebis fortfarande... Fast en stor sådan. Igår blev han 11 månader - det är ju heeeelt galet! Inte så mycket som har hänt den sista tiden, samtidigt som det händer massor hela tiden. Men ingenting stort, han kryper inte t ex och inga tänder har kommit än. Men han är en busig cooling! Kolla solbrillorna och improviserade huvudskyddet i solen, när mamman hade glömt solhatten hemma. Söt söt söt!!!

Så här fin och glad och underbar var han igår på 11-månadersdagen! Den spenderade vi med fina grannarna S och L i lugn och ro. Skönt! Och en smula muffins hemma hos min söta, nyopererade, gudmor m familj inkl 3 hundar.... som slickade Nils på handen, och en på näsan. Hjälp! :) Ta hand om dig L, ses snart igen!!
Nils senaste "favoritgrej" är att äta makaroner! Han älskar ju att pilla med mat och äta själv typ smörgås och nu har vi uppgraderat till makaroner men det är inte lätt att fånga dem alla gånger, han ser så kul ut! Precis i dagarna har han även börjat med att känna på annan mat. När det är gröt på morgonen stoppar han ner handen och känner och känner... men inte förrän idag stoppade han den lilla kladdiga handen i munnen! Dock endast en gång men det lär ju blir mer... och kladdigare och kladdigare. Hurra! Eller nåt.
Senaste buset - det bara lyser i ögonen ibland - är att prutta med munnen så det stänker. Inte så kul med mat i munnen, tycker vi andra! Här är ett litet fimbevis från bilturen i söndags:
Annars borde vi skärpa oss med sjukgymnastiken faktiskt så det händer nåt men han vill inte. Känns inte bra att tvinga honom. Vi vill inte att det ska bli laddat så vi smyger in små små träningsgrejer här och var och hoppas att det ger resultat till slut. Han är mycket mycket mjukare i kroppen nu och verkar börja upptäcka att han kan styra och använda ben och armar så det ska nog lösa sig. I sinom tid!
Sovdags för extremt trött mamma J. Satt uppe igår natt och beställde bilder och då krånglade sidan och.. suck! Snart kommer iaf nya utskrifter på gullskrutten - roligt!!
Godnatt!

torsdag 14 maj 2009

Förklaring

Ja det där med "stökig dag" framgick kanske inte upptäckte jag sen. Jag snurrade visst bort mig i långa uppdateringar som vanligt... :)
Det var helt enkelt bara så att hela dagen var så händelserik att alla rutiner blev förskjutna och lillprinsen inte fick gröt och somnade förrän närmare nio! Tokigt! Morgonen var okej, han somnade efter frukost som vanligt, vaknade liite sent men vi hann precis till BVC, sen hem för lunch som tog extra lång tid och jag hann inte ens äta... Sedan till Jessica en sväng för att en och en halv timme senare hämta mamma på jobbet... Precis då, när vi skulle åka, passade Nils på att bajsa för andra gången på en timme ungefär så vi blev sena.. Sedan fika och sen skulle mamma handla lite och då blev middagen senare än senast... Trevligt dock uppe hos bästa grannarna (tack för att jag fick mat också!! ;) ). Där lånadeNils en pyjamas för att minimera krånglet hemma och bara kunna sleva i honom gröt och sedan bums i säng... Typ så. Skönt att Nils är en sån solstråle ändå och anpassningsbar när hans mamma krånglar till det för honom! Inte mycket gnäll! Inatt har han varit lite orolig dock och har sovit mellan oss sedan 1-2 tiden ungefär. Mysigt!!

Idag ska vi först träffa en tandhygienist på BVC och senare till KS. Får se hur denna dagen blir...

onsdag 13 maj 2009

Stökig dag!

Nils har kinkat lite med maten i nån dryg vecka vilket jag i n t e uppskattar. Även om det bara har varit vid något mål om dagen så blir jag livrädd att han inte ska få i sig allt han behöver, gå ner i vikt eller något annat hemskt (som jag inte riktigt vet vad det är, men...). Jag vet egentligen att det inte är någon fara. Han äter när han väl blir hungrig och om inte annat så äter han alltid gröten (frukost och kvällsmål) men det är iaf påfrestande. Idag har det gått bättre igen och det känns skönt! Man har väl själv dagar eller perioder då man är mindre hungrig och sugen av olika anledningar... Han har nog haft fullt upp med annan utveckling. För någonting har hänt. Det är vi överens om alla som träffar honom ofta. Han är annorlunda i kroppen, mjukare men ändå stadigare, rör sig på golvet på ett annat sätt och vill mer där. Han sitter jättebra. Han pratar med nya ljud och på ett nytt sätt. Långa haranger med olika melodier bland annat. Fast han har pratat så han blev hes :) även volymändringar övas flitigt nämligen! Och han är bara såååååååå häftig!

Frukost är favoritmålet iaf (som mammas!) Han äter en hel portion gröt och så blir han överlycklig över smörgåsen och äter ungefär en halv brödskiva med smör eller Philadelphia. Det är så mysigt för nu äter vi frukost ihop på ett annat sätt. I morse suktade han efter min stora smörgås och han brukar få ta en tugga ibland för att öva det också. Det var bara det att idag tog han hela mackan... Busungen!
Idag var vi på 8-månaders (korrigerad ålder) -kontroll på BVC och vägde: 8335 gram, mätte: 69 cm, kollade om han skelar: nej, och pratade allmänt om hur han är. Sköterskan tyckte att det låter som att han ligger bra till för en 8-månaders och att han verkar utvecklas normalt och bra. Skönt det! Och så tyckte hon förstås att han är go som alltid! :) Hon hade fått pappren av läkarna från sjukhusbesöket förra veckan och jag fick titta på vad de hade skrivit. Neurologen hade beskrivit Nils som en "förnöjsam pojke"! Sött ord och helt sant konstaterade jag och sköterskan. Inte att vanligt använt ord men träffande! Kul! Förresten så sa sköterskan på BVC att hon inte tyckte att det här med hans spända muskler verkar påverka hans motoriska utveckling alltför mycket. Tack för det! Det tycker inte vi heller! Kolla bara vad jättefint han sitter nu! Imorgon ska vi förresten till sjukgymnasten igen... Mamma följer med tack och lov!!Bilden är från vårt lilla besök hos min Jessica som är sjukskriven och hemma med sin lilla mage. Mysigt att träffas även om hon inte är jättepigg. Lider med dig gumman men tänk vad för härligt som kommer i slutändan!! Om 12 veckor typ! ;)


Imorgon när vi är på sjukhuset ska vi hälsa på en annan kär vän som ligger där och inte har mått toppen, men nu är på bättringvägen. Hon har sin lilla bebis med sig på sjukhuset också och det ska bli roligt att träffa dem, även om det hade varit ännu roligare om hon mådde bra och var hemma men men!
En tanke också till ytterligare en vän, som är inlagd med sin lilla dotter som har fått nån riktig känga av olika bassilusker.. Inte roligt men på bättringsvägen även där som tur är!! (Vad är det med min omgivning? Inget mer nu för det orkar vi inte! Ta hand om er allihop!!!)

Lilleman sitter duktigt i köket bland alla sina leksaker....



Och häromdagen hade vi den stora äran att få låna kompisen Leon en stund. Det var så mysigt och de är såååå söta grabbarna bus! De leker lite mer nu och verkar ha roligt tillsammans... tänk vad stora de börjar bli!
Snillen spekulerar:
Nöjda!
Sist men inte minst hade vi en supertrevlig eftermiddag idag med min mamma, bl a med fika på outlet och då fick jag en riktigt kram och puss av ljuvliga lilla sonen! Nästan så jag var tvingar att gråta en liten tår. Det är ju så underbart! Galen kärlek! Älskade älskade lilla skrutt! Och snart har han funnits i vår värld i ett år...

torsdag 7 maj 2009

Mannekängbebis och flashback

Kolla här vilken supergoding till son vi har!! Marcus Schenkenberg släng sig i väggen! ;) Idag provade Nils sina nya sommaroutfits med ett stort leende på läpparna efter nästan 3 timmars förmiddagslur! Lapparna var i vanlig ordning intressantast och smaskiga...

Jag har varit på terapi-äventyr idag. Min kära vän Jessica är gravid med sitt andra barn och har haft mer eller mindra regelbundna sammandragningar några dagar. Halvbra så idag ringde hon förlossningen som ville ha in henne på koll. Eftersom det är deras andra barn är det inte helt problemfritt att bara dra iväg, speciellt som lillan inte var helt kry idag heller, så jag erbjöd mig att köra dit henne och hålla henne sällskap. Direkt efter att jag lagt på slog det mig dock.. Hjälp! Dit vågar jag väl inte åka, hur ska jag reagera på det? Men det gick rätt bra. Lite extra snabb puls och lite reaktion förstås... Och många minnen faktiskt, från dels den dagen och dels hela neotiden. Tur att vi inte kom till samma rum - men det bredvid...! Det gick dock bra för henne! Ingen bebis idag i v 26+1 tack och lov, men ordination ta det lugnt och recept på Bricanyl för att stoppa sammandragningarna. Och jag fick se plutten - sötnosen! Lilla bebin; nu tar du det lugnt och stannar där mååånga veckor till! Nils får inte prata med dig! ;)
Tack för trevligt prat och terapin kära Jezz!! Ta hand om dig nu! Och kniiiip - hehe!
Kom på att jag ska be att få komma till förlossningen under ordnade former och se hur det ser ut och hur de körde mig - har inga klara minnen, bara panik. Vore skönt att få se det i lugn och ro, korridoren, hissarna och så. Som sagt, minns bara panikkänslan och den är inte sådär jättekul. Fick iaf höra en jätteny bebis skrik-gny och då blev jag taggad till en "revansch-graviditet" och en riktig förlossning men v e r k l i g e n I N T E än!
Oj vad jag måste sova nu. Ljuvliga bebin har börjat få hiskeligt tidiga morgonfasoner... Nattinatt!

onsdag 6 maj 2009

Jobbigt och härligt

Vilken lång och härlig dag vi hade igår! Jessica kom hit efter sitt barnmorskebesök och efter lite fixande åkte vi till outlet för lunchfika och lite promenad i affärerna... Så himla himla tråkigt dock att Polarn och pyret därute är skiiiiiitdåligt för tillfället! Nils fick en ny haklapp och en boll. Sjukgymnasten envisas med boll-lek så vi får väl träna hemma nu! Efter några timmar där hämtade vi Wilma på förskolan och åkte hem till oss där mannen i familjen skulle hjälpa min kära sambo med att förbereda för tapetsering/målning i Nils rum. Då Henrik oftast är den som lagar mat men nu var upptagen fick jag ta på mig det: köttbullar med ugnsrostad potatis och mörötter och två såser. Det ni!! :) Tack för en trevlig dag och tack för all hjälp so far!

Besöket i måndags då? Det gick rätt fort kändes det som. Vi hängde inte riktigt med på vad neurologen gjorde men hon böjde och klämde och knackade på honom. Nånting är det som inte stämmer förstår vi iallafall men de kan inte säga nu om det rör sig om något som går att träna bort eller om det är en skada, cp-skada då... Han fick beröm för sitt fina temperament och härliga humör igen och alla tre ojade sig över hans supercharmiga leende vilket ju är roligt!! Men de här med benen och så är jobbigt! Vi ska fortsätta träna och stretcha och fortsätta träffa sjukgymnasten och sedan träffar vi läkarna igen i augusti för att se utvecklingen och diskutera vidare plan. Vill ju så gärna att det bara ska lösa sig så han börjar krypa och resa sig som "alla andra, normala barn", men det får såklart ta sin tid. Faktum är, och det är jättepositivt, att vi kan se en relativt snabb utveckling och förbättring. Handen/händerna är inte alls lika spända längre och han övar t o m pincettgrepp vilket imapde rejält på neurologen och jag suger i mig och tar det som ett fantastiskt gott tecken!!! Att han är så med med blicken och kan hålla kvar så länge och kommunicerar är också indikationer på att det inte är några mentala bekymmer iaf! Det blir nog så att vi får träffa samma sjukgymnast ett tag till... Vi diskuterade byte till nåt närmare men det finns knappt och så tyckte neurologen att hon vi har redan känner Nils sedan länge och verkligen kan se nyansskillnader och framsteg ordentligt, vilket är sant men hon är sååå neggo och tråkig i tonen. Vi får väl se. De jobbigaste beskeden är nog förbi och nu är det mer korta uppdateringsbesök i framtiden gissar jag och det kan vi kanske stå ut med? Jag har lovat mig själv att bli bättre på att fråga rakt ut när jag inte förstår också, för att underlätta kommunikationen!

Så har vi det. Vi bearbetar och accepterar honom som han är för det mesta men det slår till ibland och känns orättvist och jobbigt... Men, vi gör allt vi kan för att hjälpa honom. Kanske är det som arbetsterapeuten sa: i vanliga fall är det barnen som visar föräldrarna vad de håller på och lär sig och är på väg men i såna här fall blir det lite tvärtom, vi måste ligga steget före Nils och visa honom vad vi förväntar oss av honom och uppmuntra.

Och han är ju helt ljuvlig ungen! Så glad och gosig och duktig! Tänk att ha äter små smörgåsbitar själv och har börjat åla bakåt och åt sidan!!

Och vilken fotomodell sen. Vi har fått provbilderna från fotograferingen och jag vågar nog lägga upp ett litet smakprov iaf:

söndag 3 maj 2009

Vad är det som går och går....

Fullt upp här! Förra helgen var pappa H borta på herrhelgsgalej och jag och Nils passade på att umgås med min familj! Lördag till söndag hängde vi med mamma och co och sov t o m över hos dem och bara mös!!! (Vi bor 10 min bort men det var trevligare så och jag behövde inte bli så mörkrädd...)
En lång, härlig promenad till Kungsängen och Nils blev en solhatt rikare! :) Söt va?! Dessutom hittade vi en superfin ljusblå body med en segelbåt på och en liten söt hink med små, lagom, sandverktyg och formar! Tack mormor!



Han somnade i min famn nån gång där under helgen också och när jag tittade på bilden sedan nästan svimmade jag! Han är ju så stor nu! Otroligt - vår lilla plutt! Ettårsdagen närmar sig och jag har börjat tänka tillbaka på första tiden mer och mer, igen... Väääldigt mycket att bearbeta än! Imorgon ska vi till sjukhuset igen och träffa vår neodoktor +sjukgymnasten och en neurolog. Ska bli både kul, intressant och lite nervöst!!

Veckan gick fort och vi träffade massa godingar och lekte och hade mysigt! Bl a var vi äntligen på Ekerö igen och träffade sötisarna Marie och Amanda!

På Valborg fyller min mamma år så vi var där på kalas och Nils var i sitt esse och snackade och skrattade och charmade alla som vanligt! Han har ett sånt underbart humör och är glad och social! Det är så roligt!!!!

Nåt annat roligt är han äter mer själv nu. Mest små smörgås bitar och han är så söt och tycker att det är så mysigt! Stolt och kladdig blir han! Måste säga att utvecklingen har gått fort, från att mest missa och tappa bitarna till att pricksäkert fånga många av dem och stoppa i munnen på bara nån vecka! Heja Nils! Nu (precis nu när jag skriver...) rör han sig visst på golvet med - hallå där! Härligt! Som vi väntar och kämpar med detta!


I helgen har vi haft finbesök av en av mina bästa vänner, från Växjö, och hennes dotter som är 11 snart. Världens bästa och mysigaste helg har det varit! Jag lämnade Nils m mormor i fredags och åkte in träffade dem i stan. Sedan gick vi runt och kikade i affärer, fikade och pratade. Sedan längtade vi alla tre efter herr Nils och åkte hem för lite lek och middag.
Och igår var det en historisk dag: Nils åkte pendeltåg för första gången i sitt liv!!! Äntligen få vi det - HURRA!! Det gick så bra så, han sov på vägen in och log och pratade på vägen hem. Stan-turen bestod av promenad genom Gamla stan med tillhörande glass, båtresa till Djurgården och massa kul på Grönan. Det var verkligen superkul, jag har inte varit där och åkt på flera år! Nils åkte Vetarnbilarna och rattade! Tack snälla ni!! När vi väl kom hem, alldeles för sent, så fick vi grillat av Henrik och så satt vi uppe till sent och spelade spel. Uuuunderbar helg - tack kära kära ni - det är så sorgligt och tomt nu när ni har åkt!!



Idag har Henrik fixat lite här hemma, han blev inspirerad när han var och hjälpte till på Jessicas och deras landställe... Jag har iaf tvättat och så. Snart blir det pizza med goa grannarna på andra sidan vägen!

Och Rebecca - jag lovar att skärpa mig med bloggandet igen! Så här länge få det bara inte gå mellan gångerna!