tisdag 30 december 2008

Det här gjorde Nils under julveckan:

Öppnade julklappar
Åt "jul"gröt

Hälsade på kompisen Waldemar och somnade samtidigt
Är de inte gulligast i världen!?

Busade med morfar Pelle


Gjorde patenterade Nils-miner:
sur

Glad


Fick typ den bästa julklappen efteråt
Kossor är tydligen det som gäller...

Mmmm, åt mer gröt.
Men katrinplommon var lite suspekt
Snygga haklappen är en julklapp!


Snart nytt år

Året då vår Nils ska fylla 1! sa nån idag. Hjälp! tänkte jag, det är mindre än ett halvår dit! På ett sätt känns det inte riktigt som att det är hans födelsedag. Fast det är ju hans riktiga födelsedag... fast ändå inte. Svårt det här med korrigerad/okorrigerad (riktig/låtsas-ålder som vi skojar om). Han föddes ju den 18 juni - det vet jag, men...
På ett sätt föddes han när vi kom hem från sjukhuset, ett annat när vi blev helt utskrivna och på något sätt alldeles nyss. Nu när jag har smält mycket av det som hänt. Det slog mig att jag inte längre sörjer, saknar och grämer mig över magen och graviditeten utan bara njuter av att HAN är HÄR nu! En liten, underbar människa och person! Vilken personlighet han är! Ser till att tala om vad han tycker och håller folk sysselsatta minsann! Och förtrollar oss alla med sitt pratande och sina busiga leenden som ibland sitter långt in - man får inget gratis av den här lilla gossen! Men som hans mormor sa: när man väl får ett leende då... smälter man och blir alldeles till sig! Förälskad var ordet säger jag!

Julen var härlig! Vi blev lagom bortskämda allihop med god mat, trevligt sällskap och fina paket! Nils fick (bland annat) böcker, kläder - bl a annat en fantastisk adidas-ziptröja i rött och vitt av sin moster och en vit skjortbody till nyår av mormor, tallrikset, bestick, en pingvin som sjunger "We wish you a merry christmas" (blir nog populär nästa jul skulle jag tro!), påslakanset, en hemstickad Pippitröja, diverse fina och bra leksaker och pengar som vi köpte ett babygym för... Härligt!!
Vi har träffat lite mer folk och åkt runt lite efter själva julafton med och i söndags sa han ifrån, då hade det blivit för mycket. Han sov dåligt och var lite grinig. Nu har vi tagit det lite lugnare och det verkar vara bra!

Nils äter gröt nu! Potatis var ju som bekant ingen höjdare så vi testade gröt! Mums!! =)
Han hade dålig viktuppgång till förra veckan så vi och BVCsköterskan funderade på om han kanske behöver lite mer än mjölk nu. 150 gram upp på 8 dar idag så det är ju bra! Ska öka lite från smakportion nu då det verkar gå bra och även lägga till lite katrinplommonpuré för magen. Det är så roligt och han är så söt när han lapar i sig gröten och smaskar! Sötskrutten!

Ska ladda över veckans bilder från kameran. Uppdaterar strax!

tisdag 23 december 2008

TomteNisse...


... önskar GOD JUL!!

Bilderna är inte helt nya utan tagna den 11 november men jag lovar att han är lika söt fortfarande - minst!! Egentligen tycker vi nog att han blir sötare för varje dag som går! Hur det nu är möjligt...

Under dagen idag kom jag att tänka på att det var exakt ett halvår sedan jag höll i honom för första gången. Då var han så liten så liten och det var jätteläskigt! Och samtidigt heeelt underbart, min bebis! Jag var orolig för anknytning och allt sådant men när han låg på mitt bröst och sparkade på min mage så kände jag igen honom från därinne. Samma sparkar fast andra sidan. Obeskrivligt fantastiskt och lite sorgligt så här i efterhand, tänk att jag inte fick hålla i min son förrän han var 5 dagar gammal. Så "ska det ju inte vara". Jag njuter fortfarande nästan hela tiden när jag håller honom i min famn.

Nu sover han som en liten prins men jag har varit orolig idag. Matkrångel och han har helt plötsligt börjat bajsa en massa... I fredagseftermiddag, i söndagsmorse, igårmorse, imorse och nu på kvällen... Tyckte att fontanellen var lite insjunken med men det blev bättre när han åt två bra omgångar på kvällen - men shit vad orolig jag hann bli. Det här med maten är, som vi konstaterat förr, otroligt laddat och känsligt fortfarande!

Ska bli härligt imorgon, jag älskar jul och det här blir ju förstås en alldels speciell jul - Nils första! Gissa vem som blir sötaste tomteNissen i Kallhäll!! =)

GOD JUL igen! Kramar!

torsdag 18 december 2008

6 månader!



Nu är han ett halvår vårt underverk och största lycka i livet!!!
Tänk att vi får uppleve det här! Det är heeelt fantastiskt. Gränslös kärlek!


10.49 18 juni förändrades hela livet och tänk vad vi har varit med om det här halvåret.. Känns som en evighet och en pisskvart på samma gång...

Han sover i min famn så det blir inget uttömmande inlägg...

Kram på er!

tisdag 16 december 2008

Upp och ner

Nils är fantastiskt gosig nuförtiden! För det mesta iallafall... Han pratar och ler och leker. Leksaker är mer intressanta för varje dag och även jag! :) Han klappar mig i ansiktet och leker med mina fingrar och tittar mig intensivt i ögonen och konverserar med mig! Det är så underbart härligt att vara mamma!!! Däremot kan detta glada humör totalt vända på bara någon sekund. Det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna!
Massagen idag gick sådär, lite bra och lite dåligt. Han är inte jätteroad men tycker om vissa övningar. Instruktören tyckte att vi ska göra magmassage varje dag för det kan tydligen hjälpa tröga små magar så nu kör vi! Han gillar det ju inte alltid så jag har fegat lite ska erkännas men nu har det gått 8 dar igen så jag provar vad som helst! Hans pruttar luktar såååååå ILLA!!! Hehe.

I helgen var mina jultjejer från Växjö-tiden här. I lördags kom de hit och åt frukost och sedan var vi till Vaxholm en sväng på deras (mini-)julmarknad. Men Vaxholm är fint i sig så vi gick runt och tittade och fikade. Det fanns en superfin barnklädsaffär och det var halva priset på Villervallatröjor... Farligt!
Nils var en A-bebis hela dagen och charmade alla! Han sov i bilen och i vagnen hela dagen och var vaken och glad på caféet och på kvällen när vi var här hemma och åt middag. Sedan somnade han i sin säng strax innan nio och med undantag för några nappinstopparomgångar så sov han hela kvällen sedan! Så jag njöt av sällskapet och en supermysig kväll!!
I söndags var han trött och lite grinig däremot men det kan man få vara då!

Igår var det så fint väder så jag blev alldeles lycklig! Vaknade av en solstråle i ansiktet och en i sängen! Lycka! Det blev en lång promenad med mamma/mormor.
Annars längtar jag till julafton. Jag älskar julen alltid men i år är det ännu mer speciellt förstås - Nils första jul! Gullskrutten!

Men usch, nu blir jag nervös. Han nyser lite för mycket för att det ska vara okej... Bli inte sjuk lilla barn!! Håller alla tummar...

torsdag 11 december 2008

Smakdag!

Idag fick Nils smaka sin första lilla potatisgegga! Han var ganska nyfiken och smakade gärna med läpparna och tungan litegrann, men fick kväljning när det kom ner mot halsen (antar jag). Han fick i sig på sin höjd 1 ml eller så, men det var en första smakning! Duktig kille! :)

Det var inte helt läbbigt!
(Men inte lätt att både hantera sked och kamera samtidigt! Trots att jag var själv ville jag naturligtvis föreviga detta historiska tillfälle!)

onsdag 10 december 2008

Nya rutiner?

Idag har varit en lugn dag. Mysig morgon och sedan kom min mamma hit med lussebullar så vi fikade och tog en promenad. Hon påstår att Nils log jättestort när hon tog på honom mössan, fast han var trött; kan det vara så att han på mågot sätt förstår att det betyder ut och sova i vagnen?!
Efter promenaden mötte vi upp ett par kompisar. En lustig historia - jag och mamman (S) gick på samma gravidyoga i våras och hon skulle ha E en månad tidigare än jag skulle ha Nils, dessutom jobbar våra mammor ihop och sedan sågs vi på Danderyds neoavdelning... Det var mycket märkligt. Att vi båda två fick så mkt för tidigt! Vi har hörts lite och setts ett par gånger under hösten. Roligt att se hur de växer och utvecklas små sötisarna, även om E är rätt mycket större än min lillkille :)
Igår var vi på babymassagen igen och den här gången ville han vara med nästan hela tiden!! Det var bara när han skulle ligga på mage så jag kunde massera ryggen som han protesterade. Han är ju rätt så bestämd! Och i slutet när vi tar upp barnen och vaggar lite till en lugn visa blev han också sur, han verkar inte gilla barnmusik. Det var samma sak här hemma för några dagar sedan. Hm.... Hur ska det bli då? Jag som ääälskar sånt!

När vi ändå var nära BVC kikade jag in till vår sköterska och vägde honom: 5610 gram. Upp 160 g på två veckor. Helt okej tydligen, han ligger fint på kurvan men jag blir lite nojig och nervös att han inte får i sig tillräckligt. Det går nog aldrig över. Sköterskan sa också att ju är van sedan i somras att han går upp så snabbt, men så behöver det inte vara längre och han ser så fin ut som hon sa. Jag blir lite full i skratt, tänk vilken rundis han var i somras! Han var ju absolut störst av de små prematurerna vi kunde jämföra med. Då trodde vi att han skulle vara en liten tjock bebis hela tiden men icke... Favorit "Peter Harrysson"-bilden från 27 juli.
Så här såg han ut igår. Lekte med kameran igen och upptäckte nya funktioner. Har varit sugen på svartvitt så jag blev överlycklig när jag insåg att det går att ta med vår kamera!!! (Även sepia och "vivid colours".)
Idag har jag också tagit tag i det här med smakportioner och lagat till en laddning med potatis och en med morot så snart ska här smakas mat! Kanske imorgon...
Det blev rätt mycket av 3 stycken av varje:

Nu är han en ledsen bebis :( Var samma sak igår vid läggdags fast det var senare då. Lilla gubben! Det gör så ont i hjärtat när han är ledsen!!
Tänkte börja försöka med tidigare läggning, 21 ca istället för 23... Innan har han fått på sig pyjamas runt åtta, varvat ner och legat i sängen och tagit det lugnt runt tiotiden när vi borstar tänderna och så, ätit och så somnar han för natten vid elva. Det börjar kännas sent och dessutom vill han gärna sova till 10-11 på förmiddagen och då försvinner så stor del av dagen. Själva nätterna går bra, han sover 3-4-5 timmar i sträck och äter lite och sover vidare så det borde funka att skjuta på det. Om han somnar nio kan han ju ändå äta vid elva utan att det stör mig så mycket, men så kan vi gå upp vid 9 och han kan vara vaken, förhoppningsvis, på förmiddagen, sova runt lunch, vara vaken, sova eftermiddagslur, vara vaken när H kommer hem och.. Ja, ni förstår. Bra tanke väl? Önska oss lycka till....

måndag 8 december 2008

Social helg

Vi har haft en underbar, social helg! För min egen del började det redan i fredagskväll med julbord. Jag blev glatt överraskad när jag fick inbjudan från jobbet, men våndades lite om huruvida jag skulle gå... Väldigt glad att jag gjorde det! Det var superkul att träffa jobbarkompisarna och insupa lite annan atmosfär än hemma! Dessutom skötte sig Nils och H exemplariskt här hemma! Jag var borta i tre och en halv timme. Tack gulligaste lillebror för skjutsandet!!

I lördags träffade vi en av mina bästa vänner och hennes fina familj. Wilma som är 3 år och jag gillar varandra massor men har inte setts så mkt i höst (dagisbarn och prematurer är ju ingen superbra kombination...) så vi längtade lite efter varandra och hon var förstås nyfiken på bebis-Nils. Skön lugn dag som t o m innehöll lite shoppingtur för mig och Jessica! Yey!!! Reklamerade ett dåligt fotoalbum och fick ett nytt dyrare för samma pris! Mycket bra! Och sedan var vi på Babyland. Nils fick ett par lekgrejer. Kunde ha sparat dem till jul, men jag tror inte att han märker nån skillnad. Det blir nog några paket då iaf. Han är dessutom intresserad NU så...
Han tyckte att Wilma var en skojig typ, tror att det är nån inbyggd radar hos barn. De vet när det är ett annat barn de träffar. Och W tyckte att han var söt, fast gillade inte när han skrek tydligen. Sötisen! :)

Ömsesidig fascination: Nils och Wilma träffas för första gången!

På kvällen sen var vi hos min mamma en sväng.
Lek med nya leksaken:


Igår kom neo-bästisen Waldemar och hans föräldrar hit på lunch och andra adventsfika. Det var länge sedan vi träffades alla 6. Jätteroligt! De är så söta grabbarna! Har tänkt ta kort på dem bredvid varandra flera gånger i höst men det har inte blivit av. Senaste gångerna har de inte varit vakna samtidigt eller så har vi bara varit utomhus. Nu lyckades vi - äntligen! Skillnad mot kortet vi tog på neo i augusti kan jag lova! Och det är kul att se hur lika de är i rörelsemönster och intresse. Än så länge är de dock inte särskilt intresserade av varandra. Tror knappt de tittade på varandra där de låg. Bara slogs lite, utan att egentligen bry sig...

Finaste killarna:

När de åkte hem åkte jag och Nils iväg till en annan supertrevlig glöggsammankomst och träffade "gamla" kompisar från Växjö som numera bor här uppe (H passade på att få lite egen slappartid). Han blev genast rummets medelpunkt - första kompisbebisen i den kretsen... Blev bara en kort stund, men hoppass det blir snart igen!

OCH EN STOR HÄNDELSE! LEENDE PÅ BILD!! Visst är han heeelt fantastisk! hihi!

Han sov nästan ingenting igår på dan så det har han tagit igen inatt och idag. Nu är han vaken och leker för, i stort sett, första gången idag. Skrutt, det tar på krafterna att vara så trevlig hela helgen! Och, btw, bajs inatt kl 5!

fredag 5 december 2008

Vilken härlig dag!

Idag vaknade jag på det mest underbara sättet nånsin! Nils har sovit bra inatt, somnade 23, åt 04 och 07. Vid 7 när H hade gått upp la jag Nils bredvid mig i vår säng - sååå mysigt! Vi somnade om och sedan väckte han mig med lite joller och klappar i ansiktet vid 10. Lyxigt och underbart gosigt! Vi låg och pratade en stund och vilka leenden man får på morgonen. Finaste lilla killen!

Sedan har dagen fortsatt vara sådär mysig, jag fick äta frukost med båda händerna och han satt i babysittern. Carin kom en stund innan hon skulle på anställningsintervju och hängde med Nils en stund så jag fick duscha och tvätta håret i lugn och ro - och t o m b l å s a håret! Det ni!!! Det var så kul när C kom, han känner verkligen igen henne nu och log som bara den! Han har varit lugn och harmonisk och suttit i min famn och pratat och myst nästan hela dagen sen.

Ikväll ska jag på julbord med jobbet, lite kul att bli bjuden fast man är hemma! Men jag är nervös över matning och att lämna Nils själv. Eller, han blir ju inte själv utan hans pappa och han är hemma tillsammans. Men mitt hjärta... Och lillskrutt gillar inte flaska längre. Har iaf fixat så lillebror är chaufför med akutberedskap om det skulle krisa ordentligt och så har jag inte tänkt vara borta så länge. Vi får se hur det går...

Kollade igenom nästa storlek kläder idag med. Framförallt pyjamasarna börjar bli små och jag trodde inte att vi hade så många i 62. Hittade 4 st! Så det räcker nog ett tag. Tyvärr :) Och han har såååå mkt fina kläder! Kul med nytt snart men trist att jag inte får handla något nytt, hehe. Han ska iaf få ett IdaT-plagg i julklapp. Den svarta med logogubben på. Älskar den men har inte hittat den förrän nu. Ska bara bestämma mig för om det blir vanlig body eller hel bodysuit. Får spana in 68-lagret också...

Idag har han PoP-jeans och en vanlig tröja på sig, med linnebody under för att undvika glipor. Lilla tuffingen! Han ser extra stor ut i såna kläder...


torsdag 4 december 2008

Mardröm!

Inatt hade jag en riktigt hemsk mardröm. H fick väcka mig för jag nästan skrek i sömnen.

Jag drömde att nån snodde Nils ur hans vagn. I drömmen satt jag med en kompis och pratade med en annan i telefon när jag hör Nils skrika från sin vagn, som han låg och sov i utanför dörren (skulle aldrig hända ju med larmet och att vi alltid ska ha honom under uppsikt...) Jag ber min kompis hämta honom eftersom jag pratar i telefon men börjar springa nerför en trappa samtidigt, han skriker högre nu och när jag kommer ut står bara chassit utanför dörren och nån springer iväg med korgen och en annan person är redan halvvägs upp för en slänt med min skrikande lilla bebis i famnen. Jag får panik och försöker springa efter och skrika åt dem att släppa min bebis och ge tillbaka honom till mig...
Som i en typisk mardröm varken kommer jag nån vart eller låter det när jag försöker skrika... Där väckte H mig och jag hade gåshud över hela kroppen och var helt gråtfärdig. Usch!
Ingen får nånsin ta min bebis!!!!

Undrar hur det har gått med det där Madeleine-fallet?! Ni vet hon som mystiskt försvann i Portugal för ettochetthalvt år sen. Det måste vara det värsta, absolut hemskaste man kan råka ut för... Om nu inte föräldrarna är skyldiga i just det fallet...

Efter den hemska morgonincidenten har vi haft en trevlig dag! Nils har varit härligt randig - precis som mamman tycker bäst om! - och varit stundtals riktigt gosig och mysig vilket känns underbart efter några dagar med förfärligt tråkigt humör. Han har varit sååå grinig, nån fas?!

Så här söt var han i soffan tidigare:


Och så har vi haft besök av min kompis sedan länge länge, Johanna. Vi har inte träffats sedan Nils föddes så det var superroligt att ses!!!

Jag är med och tävlar om en åkpåse


tisdag 2 december 2008

Pip piip piiiiiip

Det där j*vla apnélarmet har tjutit typ tusen gånger inatt! Jag är galet trött av att bara ha sovit korta snuttar hela natten. Känns hemskt onödigt nu när Nils är så duktig och sover 3-4-5 timmar i sträck... Det var inga riktiga larm som tur var utan något fel på sensorn, tror vi. Första gången det tjöt var redan igår vid läggdags när jag låg och höll Nils i handen och han pillade lite med mina fingrar - alltså i högsta grad andandes. Sedan har det fortsatt så hela natten. Trots att vi har hört andetag och snuttande på nappen (eller fingrarna, som har blivit oerhört populära senaste veckan...) så har det inte registrerats andetag och följaktligen tjutit... Suck!
Men vi kunde inte hitta nåt fel, sensorn var hel och satt fast ordentligt och nu när jag tog bort den här på morgonen så var den "kuddig" som den ska... Kan det vara så att han börjar få den här "mognare andningen" som läkarna pratade om? De varnade lite för att det kan falsklarma mer och mer ju äldre barnet blir. Jobbigt om vi ska ha det så här fram till februari/mars isåfall... Inte ville eller kunde vi byta sensor heller - tejpen är slut och vi ska på massage idag och då tar jag ju ändå bort den så jag ville inte krångla med det 2 ggr samma dag.

måndag 1 december 2008

Händelserik helg

Nils och H har spenderat en dag själva! I lördags var jag på julmässan i Kista med min mamma. Det var mysigt och trevligt att göra något själv - iaf en liten stund! Jag klarar inte att vara borta för länge.. :) Matningen under tiden jag var borta hade väl gått sådär. Han gillade inte flaskan längre och innehållet verkade smaka illa sa H. Vi provade med både färskpumpad, fryst/upptinad bröstmjölk och ersättning. Hm, hur ska det bli då på fredag när jag ska på julbord med jobbet?! Lite nervöst är det allt att sticka hemifrån med maten. På kvällen kom Lillebror och Carin och bakade pepparkakor och lussebullar. Jättemysigt och det luktar fortfarande juligt och gott i lägenheten! Jag bakade inte så mkt, Nils ville mest bara ligga vid mitt bröst hela kvällen. Helt okej - jag hade saknat honom också!
Första advent var vi hos min mamma och åt risgrynsgröt och julskinkesmörgåsar. Sedan var det saffranskaka också enligt tradition! Mysigt fast Nils sov nästan hela tiden. Han somnade i vagnen när vi gick (det gör han alltid) men sedan fortsatte han sova när den parkerades inne hos mamma/mormor, vilket aldrig händer annars. Och sen sov han i 3 timmar sammanlagt till allas förtret.

Idag har det varit föräldragrupp igen. Det handlade om smakportioner och mat den här gången. Det känns som att det börjar bli dags och det är så spännande! Vilken dag som helst nu... Han verkar ju intresserad när vi äter och har dessutom börjat krångla vid amningen. Skriker och trycker sig bakåt och vill inte ha... det enda som hjälper är att vänta ut honom. Tionde gången typ brukar det funka eller ibland inte alls. Idag åt han inte ordentligt förrän halv fyra efter morgonamningen. Känns inte sådär jättekul...

Oh vet ni - jag har inte tagit ett enda kort på 2 dagar! Konstigt...
Vi som t o m hade lite fika hemma hos en av mammorna idag... Det var lite synd men det blir fler gånger!

Och, stor händelse idag: När jag åt lunch, med Nils i knät som vanligt, så kom nästa steg i utvecklingen. Eftersom han har börjat greppa efter saker så börjar jag lägga fram lite grejer till honom. Vid lunchen tog jag fram en liten Tummen-docka och höll den framför honom och han tog tag i den och förde den till munnen och smakade på den!!!! Min stora fina bebis!!!! Han tuggar intensivt på sina fingrar och har sett sugen ut på leksakerna nån vecka nu, hihi.. Han kan han!